AKNĖ ir jos kontroliavimo būdai

Nesiruošiu burti, kad yra stebuklingas produktas ar būdas sutvarkyti bėrimus greitai ir iškart, taip nėra, ir tikėtis naujo veido panaudojus vieną ar kitą kremą tikrai nereikia.

 Aknė- tai lėtinė, uždegiminė, daugiapriežastinė odos liga, kuri pažeidžia plauko folikulo - riebalinės liaukos kompleksą ir pasireiškia aiškiai matomais odos pakitimais veido, nugaros ir (ar) krūtinės srityje, todėl ir gydymas turi būti sisteminis. Pirmiausia ieškome vidaus ar išorės problemų, tuomet sistemiškai atliekame procedūras, (jei reikia dirbame kartu ir su gyd.dermatologu), bei rūpinamės oda namuose.

Per savo darbo patirtį esu pastebėjus geriausius rezultatus naudojant vieno gamintojo produktus (visą liniją), nuosekliai atliekant procedūrų kursą (5-12 vizitų), bei apsišarvuojant kantrybe, nes eiga pakankamai nenuspėjama, su pakilimais bei nuopoliais. Galiu išskirti tam tikrus ingredientus, o geriausia jų kombinacijas, kurie palengvins kasdienybę ir kovą su spuogais.

 

Veiksniai skatinantys aknę:
Vidiniai (endogeniniai) veiksniai

Vidiniai veiksniai, turintys poveikį odai: genetika, hormonai, tam tikros ligos, pvz., cukrinis diabetas, stresas.

Išoriniai (egzogeniniai) veiksniai

Saulės spinduliai, temperatūrų kaita, netinkamos/agresyvios kosmetikos priemonės, dažnas odos šveitimas mechaniniais šveitikliais ar prietaisais, veido odos trynimas rankšluosčiu, per didelis odos išsausinimas rūgštinėmis priemonėmis, netinkama mityba. 

 

 Ko vengti turint aknę?

Viena didžiausių ir labiausiai ligą komplikuojančių įpročių yra spuogų spaudymas. 

Tai gali ne tik lemti infekciją bėrimo vietoje, užsitęsusius bėrimus, bet ir paskatinti susidaryti randus. 

Prisiminkite- saulė ir soliariumas spuogų NEGYDO. 

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad saulė gali paskatinti pigmentinių dėmių atsiradimą ar randelius po bėrimų, todėl rekomenduojama vengti saulės. 

Nenaudokite daug ir skirtingų kosmetikos priemonių. 

Aknės gydymui labai svarbu odos priežiūros režimo laikymasis bei kantrybė. Įvertinti naujo produkto veiksmingumą patartina ne anksčiau kaip po mėnesio nuolatinio naudojimo.


Nenaudokite agresyvių šveitiklių.

Gali kilti pagunda inkštirus ir spuogus „nušveisti“, naudojant šiurkščias šveičiamąsias daleles turinčias priemones. Tačiau tokiu būdu ir taip aknės varginama oda bus dar labiau sudirginta ir pažeista.

Neišsausinkite odos.

Į aknę linkusi oda pasižymi riebalų pertekliumi, tačiau nereikėtų jo maišyti su odos drėgme. Priešingai, aknės varginama oda kaip tik dažnai yra praradusi drėgmę. Drėgmės balansą gali sutrikdyti ir aknės gydymui skirtų geriamųjų vaistų vartojimas. 

Rekomenduojamos odos priežiūros taisyklės:

  • Prauskitės drungnu vandeniu , naudokite tinkamą, švelnų prausiklį (dėl per šalto arba per karšto vandens aknė gali komplikuotis).
  • Nepamirškite tonizuoti odos. Rinkitės priešuždegimiškai veikiantį toniką (pvz su niacinamidu).
  • Leiskite spuogams užgyti natūraliai (spuogų spaudymas gali lemti būklės pablogėjimą ir randų formavimąsi). Esant reikalui naudokite lokaliai tepamas priemones su cinku ar rūgštimis.
  • Naudokite nekomedogeniškas odos priežiūros priemones.
  • Rinkitės porų neužkemšančias makiažo priemones.
  • Vakare nuvalykite makiažą.
 

Noriu paminėti aktyvius ingredientus, kurių turite ieškoti kosmetikos produktuose jei turite bėrimų problemą:

 Azelaino rūgštis - slopina komedonų formavimąsi, veikia antimikrobiškai bei slopina uždegimą

Salicilo rūgštis - veikia priešuždegimiškai, naikina Propionibacterium acnes bakterijas, mažina inkštirų atsiradimą.

Alfahidroksi (AHA) rūgštys (Glycolic Acid, Lactic Acid, Citric Acid). Natūraliai augaluose aptinkamos rūgštys yra nepamainomas ingredientas kovoje su problemine, riebia oda. Pagrindinė AHA rūgščių funkcija yra odos atnaujinimas ir naujų ląstelių gamybos paspartinimas.

Niacinamidas (Nicotinamide, Niacinamide, vit. B3) - akivaizdžiai sumažina odos riebalų išsiskyrimą, drėkina ir ramina sudirgtinas, aknės pažeistas vietas.

Retinolis (Retinol, vit. A). Tai vitaminų A grupės vitaminas, skatinantis ląstelių atsinaujinimą, šviesina randukus, reguliuoja sebumo išsiskyrimą.

Kiti naudingi ingredientai- cinkas, molis, siera, linolo rūgštis, benzoilo peroksidas..

NEPAMIRŠKITE ATSTATYMO IR DRĖKINIMO!

Labai svarbus niuansas, esu pastebėjusi, kad problematiškos odos savininkai maksimaliai išsisausina odą, ko pasekoje nei rezultato, nei naudos nebūna.. Kartoju ir kartosiu- jei naudojate aktyvius ingredientus, tai turi būti vakaro rutinoje, o dienos metu duokite odai atsigauti, maksimaliai drėkinkite, atstatykite ir saugokite nuo saulės.

Drėkinimui, atstaymui ieškokite produktų su:

B5 vitaminu (pantenoliu)- ramina, atstato odos barjerą, drėkina.

Hialurono rūgštis- turbūt daug pristatinėti šio ingrėediento nereikia, drėkina, ramina, būtinas ingredientas problematiškai odai.

Kiti naudingi ingredientai- glicerolis, keramidai, lipidai, riebiosios rūgštys, gliukozaminas, kreatinas, pieno rūgštis, aminorūgštys..

Jūs neturite kovoti vieni. Šiais laikais kai yra tiek gydymo bei kosmetologinių galimybių, nerekomenduoju užsiimti savigyda, mano šio įrašo tikslas nukreipti Jus tinkama linkme jei neįsivaizduojate nuo ko pradėti ir ko ieškoti visose ingredientų platybėse, bet vistiek tvirta nuomone linksiu prie KONSULTAVIMOSI su odos specialistais dėl tinkamų produktų parinkimo. Jei vis dar laukiate kol aknė praeis savaime ar vis bandote vieną ar kitą stebuklingą influencerių ar "odos žinovų" produktą, nedarykite taip. Susikaupkite, kreipkitės į specialistus, ir tikrai kartu atrasite tinkamiausius sprendimus, kurie tiks būtent Jūsų odai.

Labai nuoširdžiai rekomenduoju į specialistą (kosmetologą, dermatologą) kreiptis kuo anksčiau ir nelaukti kol problema taps nekontroliuojama. Procedūros ar gydymas turi būti pradėtas kuo anksčiau, kad būtų sumažinta randų atsiradimo tikimybė.